Ez egy elterjedt tévedés, amely súlyosan befolyásolhatja az egészségedet! Egy szakértő felfedte, miért nem ajánlott a krumplit a hűtőszekrényben tárolni.


Tilla nyilvánosan üzent Liptai Claudiának: Annyira meglepő volt a kijelentése, hogy szinte elakadt a szavam.

A burgonya a háztartások egyik legfontosabb és legkedveltebb élelmiszere – rendkívül sokoldalú, megfizethető és ízletes. Azonban sokan sajnos azt a gyakori hibát követik el, hogy a hűtőszekrényben tárolják. Ez nem csupán a burgonya állagát és ízét befolyásolja kedvezőtlenül, hanem akár veszélyes vegyületek kialakulásához is vezethet. Érdemes inkább hűvös, sötét helyen tartani, hogy megőrizzük frissességét és ízét!

Ha a burgonyát 5-8 °C alatti hőmérsékleten tároljuk, a benne lévő keményítő cukorrá alakul. A sütés vagy pirítás során ezek a cukrok aminosavakkal reakcióba lépnek, és akrilamid nevű vegyület keletkezik - egy potenciálisan rákkeltő anyag, amelyet több kutatás is kapcsolatba hozott genetikai mutációkkal és daganatos megbetegedésekkel.

Egyszerűbben kifejezve: ha nem megfelelően tárolod a krumplit, könnyen átkerülhet a "finom köret" csoportból a "veszélyes élelmiszer" kategóriába.

Ne helyezd a krumplit olyan környezetbe, ahol a hőmérséklet 5-8 °C közé esik, mivel ez elősegíti a cukrosodást. Ősztől tavaszig egy jól szellőző erkély tökéletes választás lehet, amennyiben takaróval véded a fagy káros hatásaitól.

A legjobb, ha hűvös, sötét és száraz helyre kerülnek a gumók. Ügyelj arra, hogy a páratartalom ne haladja meg a 80%-ot, mert akkor gyorsan megindul a rothadás. Ha van céklád is, azt akár a krumpli tetejére teheted - kiválóan felszívja a felesleges nedvességet.

Burgonya / Kép: Northfoto

A napfény hatására a burgonya zöldes árnyalatot vesz fel, ami azt jelzi, hogy szolanin nevű vegyületet kezd el termelni – ez pedig kis mértékben mérgező hatású lehet. Érdemes elkerülni a radiátorokat és a tűzhelyeket, hogy megóvd a krumplit a túlzott meleg hatásától.

A burgonya természetes módon "lélegzik", ezért fontos, hogy ne tároljuk légmentesen. Ha nejlonzacskóba kerül, könnyen megfullad, és befülled, ami gyors romlásához vezet. Jobb választás a burgonya tárolására a vászonzsák, a fa rekesz vagy a papírdoboz, amelyek lehetővé teszik a szellőzést, így megőrizhetjük frissességét.

Az optimális élelmiszertárolás nem áll meg a burgonyánál! Íme egy gyors útmutató a hűtő helyes rendszerezéséhez:

Related posts