Íme néhány étel és ital, amelyek hozzájárulhatnak a magas vérnyomás csökkentéséhez. Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében. 1. **Zöld leveles zöldségek**: A spenót, kelkáposzta és a rukola


A mindennapi élelmiszerek között több olyan is akad, amely segíthet a vérnyomás csökkentésében – erről számol be Christian Heiss kardiológus a The Conversation egyik írásában. A kakaó, a zöld és fekete teák, az alma, valamint számos bogyós gyümölcs mind a flavan-3-ol vegyületek gazdag forrásai, amelyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez.

Ezeket a molekulákat gyakran nevezik flavanolnak és katechinnek is. Teljesen természetes anyagokról van szó, amelyek a növényekben a napfény és a kártevők elleni védelemért felelnek, az emberek számára azonban egészen más hasznuk van. Kutatások azt mutatják, hogy képesek csökkenteni a magas vérnyomást, és javítják az erek működését is, ezzel pedig számos szív- és érrendszeri betegség megelőzéséhez járulhatnak hozzá.

Heiss és munkatársai kutatásuk során megállapították, hogy a napi 586 milligramm flavan-3-ol fogyasztása átlagosan 2,8 Hgmm-rel csökkenti a szisztolés vérnyomást, míg a diasztolés értéket 2,0 Hgmm-rel mérsékli. Ezt a flavan-3-ol mennyiséget körülbelül 2-3 csésze teával, 1-2 adag étcsokoládéval, néhány almával, vagy akár két evőkanál kakaóporral is bevihetjük a szervezetünkbe.

A magas vérnyomással rendelkezők esetében akár kétszer nagyobb is lehet a csökkenés, ami már jelentősen mérsékli többek között a szívroham és sztrók kockázatát is.

A magas vérnyomás Magyarországon rengeteg embert érint, ezért lapunk gyakran foglalkozik vele ismeretterjesztő cikkek formájában. Korábbi ilyen tartalmaink alább elérhetők:

Related posts