Ezt TILOS adni a mókusoknak – életveszélyes lehet számukra!
A mókusok varázslatos módon életet lehelnek a kertekbe, és kevesen tudják megállni, hogy ne kínáljanak nekik egy kis finomságot. Azonban a jószándék néha nem elég, hiszen ha nem a megfelelő táplálékot kapják ezek a fürge kis élőlények, könnyen bajba kerülhetnek. Érdemes tehát figyelni arra, mit kínálunk nekik, hogy a barátságunk valóban örömteli és biztonságos legyen!
Bár a fák között ügyesen boldogulnak, emésztőrendszerük érzékeny, és több hétköznapi élelmiszer kifejezetten veszélyes számukra. Érdemes tehát tudatosan választani, ha szeretnénk biztonságosan támogatni a kertünkbe látogató mókusokat.
Az európai mókusok természetes étrendje magokra, diófélékre, gombákra, rügyekre és időnként rovarokra épül. Emésztőrendszerük ehhez alkalmazkodott, ezért a feldolgozott vagy fűszerezett emberi élelmiszerek gyorsan megterhelik a szervezetüket.
A sózott vagy fűszerezett mogyorók, diófélék erős bélpanaszokat okoznak. A túlzott sóbevitel kiszáradáshoz és keringési problémákhoz vezethet, ami a kis testű állatoknál gyorsan végzetes lehet.
A mókusok laktózintoleránsak, ezért a tejcukrot nem tudják lebontani. A tej vagy joghurt hasmenést és gyulladásos bélproblémákat eredményez.
Bár gyakran látni, hogy városi mókusok belekóstolnak a kenyérdarabokba, ez távol áll attól, amit a természet kínál nekik. A kenyér erjedést, puffadást és komoly bélrendszeri gondokat okozhat.
A csokoládéban található teobromin mérgező a mókusok számára. Szívritmuszavarokat, idegrendszeri tüneteket és súlyos esetben elhullást okozhat. A többi édesség cukor- és zsírtartalma szintén káros.
A mandula, még kis adagokban is, ciánt tartalmazó vegyületeket rejthet, amelyek a mókusok számára veszélyesek lehetnek, akár mérgezést is okozva. A földimogyoró viszont nem mérgező, de a tápanyagtartalma jelentősen eltér a mókusok megszokott étkezésétől, ami hosszú távon tápanyaghiányhoz vezethet, ha rendszeresen ezt fogyasztják.
A biztonságos és természetes mókuscsemege egyedi alapja:
A higiénia kiemelkedően lényeges szerepet játszik: a kihelyezett etető- és itatóhelyeket folyamatosan karbantartani szükséges, hogy megelőzzük a kórokozók elterjedését.
A helyes táplálkozás különösen lényeges a hideg hónapokban, amikor a száraz nyarak következtében csökken a természetes dió- és magtermés. A mókusok nem csupán aranyos vendégek, hanem az elhagyott magvakkal hozzájárulnak a természet újjáéledéséhez is. Amennyiben a kertünkben biztonságos és tápláló élelmet találnak, rendszeresen visszatérnek, így élvezhetjük a társaságukat.





