Áfonya: a szuperélelmiszer, amely gyorsan megromlik – de ezzel a titkos módszerrel akár egy hétig is megőrizheted frissességét! – Házipatika


"Az áfonyabogyók rendkívül érzékenyek a nyomásra, és hajlamosak gyorsan megromlani, ezért elengedhetetlen a helyes tárolásuk" - figyelmeztette Facebook-követőit az élelmiszeripari trendek és kockázatok figyelésével foglalkozó csapat. Kiemelték, hogy ezt a finom gyümölcsöt mindenképpen a hűtőszekrényben kell tárolni, de nem a zöldségek közé, hanem a hűtő középső polcára ajánlott tenni, ahol a hőmérséklet kicsit enyhébb!

A bogyókat egy papírtörlővel kibélelt lapos edénybe helyezzük el egy rétegben! Fontos, hogy a gyümölcsöket mindig csak közvetlenül a fogyasztás előtt mossuk meg hideg víz alatt! Már a vásárlás során érdemes figyelni a részletekre: válasszunk olyan szemeket, amelyek feszesek, sötétkékek és matt felületűek. A puha, fényes vagy sérült bogyók beszerzését inkább kerüljük el!

Ha mindezekre odafigyelünk, az áfonya akár 5-7 napig is friss marad. Ha azonban ennyi idő alatt sem tudjuk mindet megenni, akár le is fagyaszthatjuk, hiszen úgy is csupán minimálisan veszít a tápértékéből.

Az áfonya egyébként nemcsak finom, hanem egy igazán sokoldalúan felhasználható szuperélelmiszer is, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, például folsavval, káliummal, cinkkel, vassal és antioxidáns hatású antocianinokkal is. Ehetjük magában, de tehetjük akár müzlikbe, süteményekbe, turmixokba is.

A KalóriaGuru.hu kalkulátora alapján, ha 100 gramm áfonyát fogyasztunk, akkor 46 kilokalória energiához, 0,4 gramm fehérjéhez, 0,1 gramm zsírhoz, és 8,3 gramm szénhidráthoz jutunk. Ebből 4,2 gramm cukor, továbbá 3,6 gramm rost is megtalálható benne. Ez a mennyiség nemcsak finom, hanem tápláló is, hiszen fedezi a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 17,5%-át, a mangánigény 13,4%-át, valamint az E-vitamin szükséglet 11%-át is. Az áfonya tehát nemcsak ízletes csemege, hanem egészségünk szempontjából is jelentős tápanyagforrás!

Related posts