Természetesen, íme egy egyedi változat: Figyelsz a vonalaidra? Próbáld ki a zellert burgonya helyett! Íme néhány ízletes recept.


A zeller rendkívül sokoldalú köretként funkcionálhat, hiszen püré formájában vagy sütve is ízletes élményt nyújt. Emellett tökéletes alapanyag krémlevesekhez és rakott ételekhez is. Főzés során a zeller íze egy finom, enyhén édeskéssé alakul, ami különleges karaktert ad az ételeknek. A fűszerek közül a rozmaring, szerecsendió, kakukkfű és cayenne bors kiválóan harmonizálnak vele, még inkább kiemelve a zeller friss és zamatos ízét.

Egy ízletes leves készítése érdekében először is vegyünk elő egy nagyobb fazekat, és közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Amikor a vaj szépen megolvad, adjuk hozzá a finomra aprított hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezt követően szórjuk bele a vékonyra szeletelt zellert és a felkockázott burgonyát. Ízesítsük sóval és borssal, majd hagyjuk párolódni körülbelül 5 percig, hogy a zöldségek egy kicsit megpuhuljanak. Ezután öntsük fel a húslevessel és a vízzel, majd fűszerezzük a kakukkfűvel és a babérlevéllel. Hozzuk forrásba, majd csökkentsük a lángot, és főzzük tovább, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak. Amikor a leves elkészült, turmixoljuk simára, majd adjuk hozzá a tejszínt, és forraljuk össze. Tálaláskor kínáljuk forrón, friss krutonnal a tetején, hogy még ízletesebb legyen!

Először is, melegítsük elő a sütőt 200 Celsius-fokra, hogy a végén egy csodásan aranybarnára sült ételt kapjunk. Vegyünk elő egy sütőedényt, és alaposan vajazzuk ki, hogy a gratin könnyedén kiszabaduljon majd. A következő lépésben egy serpenyőben, közepes lángon süssük ropogósra a bacont, majd helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradék eltávozhasson, és a szalonna kellemesen lehűljön. Miközben a bacon hűl, vegyünk egy nagy tálat, és keverjük össze a tejszínt, a finomra vágott metélőhagymát, valamint egy csipet sót, borsot és szerecsendiót. A zellergyökeret és a burgonyát alaposan pucoljuk meg, majd vékony szeletekre vágva adjuk a tejszínes keverékhez. Most következik a rétegezés: a zellergyökér felét és a burgonyaszeleteket helyezzük a kivajazott edény aljára, ügyelve arra, hogy egyenletes réteget kapjunk. Ezután szórjuk meg a sült baconnel, majd rétegezzük a maradék zellert és burgonyát. A tejszínes keverék utolsó adagját is öntsük a tetejére. A végén bőségesen szórjuk meg reszelt sajttal és zsemlemorzsával, hogy egy igazán ízletes, ropogós réteg képződjön a sütés során. Süssük a gratint körülbelül 55-60 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a teteje szépen megpirul. Tálalás előtt érdemes hagyni, hogy a gratin körülbelül 20 percig hűljön, így a tejszín még inkább beszívódik az ízekbe. Élvezzük a gazdag és ízletes fogást!

Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 200 Celsius-fokra. A következő lépésben hámozzuk meg a zellert, majd vágjuk fel ízlés szerint szeletekre vagy kockákra. Ezt követően egy olajjal megkent tepsibe helyezzük el a zellerdarabokat, és ízesítjük őket sóval és borssal. Az előkészített zellert süssük 20 percig, míg szépen megpuhul. Amikor letelt az idő, vegyük ki a tepsit a sütőből, és a zellert helyezzük egy serpenyőbe. Szórjuk meg finomra aprított fokhagymával és friss kakukkfűvel, majd pirítsuk tovább 15 percig, hogy a fűszerek ízei jól átjárják. Tálaljuk melegen, hogy minden ízét kiélvezhessük!

Related posts