Meddig élvezheted a kihűlt tea ízét? Ne várj tovább, ne tartsd vissza!

Örök vita a tea kedvelők körében, hogy szabad-e újra melegíteni. Most igazságot teszünk a témában!
Sokan reggelente egy bőséges teát készítenek, amit a nap során többször is felmelegítenek. Azonban a kutatások rávilágítottak, hogy ez a szokás nem éppen előnyös. Íme néhány fő indok, amiért érdemes elkerülni az újramelegített tea fogyasztását:
Az újra melegítés teljesen tönkreteszi a tea ízét és aromáját, ami olyan élvezetessé teszi. A hosszú ideig áztatott tea vizében túl sok tannin szabadul fel, keserűvé és kellemetlenné téve a teát. Az ismételt melegítés más olyan vegyületeket is károsít, ami a tea aromáját adja.
A kutatások alapján megállapították, hogy az első főzet a tealevelekből a vágyott vegyületek körülbelül felét képes kioldani. A második főzet már csak a vegyületek harmadát, míg a harmadik csupán a tizedét vonja ki. A negyedik főzet pedig mindössze 1-3%-ot nyújt ebből a tartalomból.
és ha folyamatosan áztatjuk, érdemes tudni, hogy a teafűből a káros anyagok csak a legutolsó lépésben oldódnak ki, miután az összes jótékony vegyület már kimosódott. Ha a tea több mint négy órája készült, és újra felmelegítjük, akkor baktériumok és penészgombák kezdenek el elszaporodni benne. Az ilyen módon újramelegített, állott tea fogyasztása kellemetlen következményekkel járhat, például gyomorrontáshoz, hasmenéshez és görcsökhöz vezethet.
Bár a tea lefőzése után még negyed óráig nyugodtan melegíthetjük, érdemes inkább a régebbi adaggal megöntözni egy szomorkás szobanövényt, és inkább friss teát készíteni. Így nemcsak egészségesebb, de ízletesebb is lesz az élmény.