Lenyűgöző felfedezés: ebben a forróságban nem a víz a legelőnyösebb választás az italok között!

Habár a szénsavas és a sima víz is gyorsan pótolja a folyadékot a szervezetben, az olyan italok, amelyek tartalmaznak egy kis cukrot, zsírt vagy fehérjét, hosszabb távon még jobban hozzájárulnak a hidratáltság fenntartásához - mutatták ki egy skót egyetem tudósai.
Kézenfekvő megoldásnak tűnhet a víz, de nem feltétlenül ez a legjobb hidratáló folyadék - derül ki a skót St. Andrews Egyetem kutatásából, amelyet a HVG vett észre. Ronald Maughan, a St. Andrews-i Egyetem Orvostudományi Karának professzora és a kutatás vezetője szerint az egyik legfontosabb tényező a hidratációs képesség szempontjából az elfogyasztott ital mennyisége: minél többet iszunk valamiből, annál gyorsabban ürül ki a gyomorból, és jut el a véráramba, ahol hozzájárul a folyadékháztartás egyensúlyához, ezáltal hatékonyan hidratál.
A hidratáló hatás nemcsak az elfogyasztott folyadék mennyiségétől függ, hanem a benne található tápanyagok összetételétől is. Kutatások alapján a tej még a hagyományos víznél is hatékonyabb hidratáló hatással bír. Ennek magyarázata, hogy a tej laktózt (tejcukrot), fehérjét és zsírt is tartalmaz. Ezek az elemek lassítják a gyomor kiürülését, így a folyadék hosszabb ideig marad a szervezetben, és ezáltal tartósabban segít a hidratáltság fenntartásában.
A tejben található nátrium is fontos szerepet játszik ebben:
Mint egy szivacs, képes a szervezet vízvisszatartásra, ami azt jelenti, hogy csökkenti a vizelettermelést.
Ugyanez figyelhető meg a hasmenés elmulasztására használt rehidráló oldatok esetében is, amelyek kis mennyiségben tartalmaznak cukrot, valamint nátriumot és káliumot - ezek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet jobban megtartsa a bevitt folyadékot.
Ez a kutatás lényegében megerősíti azt, amit már régóta sejtettünk: az elektrolitok, mint például a nátrium és a kálium, jelentősen javítják a hidratáció hatékonyságát. Ezzel szemben a kalóriát tartalmazó italok lassabban ürülnek a gyomorból, ami viszont késlelteti a vizeletürítési folyamatokat is.
Melissa Majumdar, a Táplálkozástudományi Akadémia szóvivője, dietetikus és személyi edző, aki ugyan nem volt közvetlenül érintett a kutatásban, mégis hitelesen alátámasztja annak eredményeit.
A magas cukortartalmú italok, például a gyümölcslevek vagy a kóla, nem mindig bizonyulnak hatékonyabb hidratáló választásnak, mint azok, amelyek kevesebb cukrot tartalmaznak. Ezek az italok hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban, és a vízhez képest lassabban ürülnek ki. Amint azonban elérik a vékonybelet, a bennük lévő cukor a szervezet ozmózisos folyamatainak köszönhetően hígulni kezd, ami befolyásolja a hidratáció hatékonyságát.
Ez a folyamat tulajdonképpen vizet von el a szervezetből a vékonybélbe, hogy hígítsa a magas cukortartalmú italt. Bár furcsán hangzik, de az emésztőrendszer élettani szempontból nem számít a test belső részének. Addig, amíg az elfogyasztott étel vagy ital nem szívódik fel a bélfalon keresztül a véráramba, tulajdonképpen még nem jutott be a szervezetbe. Olyan, mintha csak egy csövön haladna keresztül.
A gyümölcslevek és a szénsavas üdítők nem csupán kevésbé hatékonyak a hidratálásban, de ráadásul extra cukrot és kalóriát is csempésznek a szervezetünkbe. Ráadásul, ha a szilárd ételekhez hasonlítjuk őket, azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal kevésbé képesek a jóllakottság érzését biztosítani. Ezért, ha a szénsavas üdítők és a víz között kell választanunk, mindig érdemes az utóbbit preferálni. A víz nemcsak a vesénk és a májunk működéséhez elengedhetetlen, hiszen segít a méreganyagok kiürítésében, hanem a bőrünk rugalmasságának és simaságának megőrzésében is kulcsszerepet játszik. Ráadásul, ennél olcsóbb és hatékonyabb hidratáló italt nehezen találhatunk!
Bár a megfelelő folyadékbevitel kulcsfontosságú szerepet játszik az egészségünk megőrzésében – hiszen hozzájárul az ízületek rugalmasságához, erősíti az immunrendszert a fertőzések elleni harcban, és biztosítja, hogy a tápanyagok eljussanak a sejtekhez – a legtöbb embernek nem érdemes túlzottan aggódnia a legjobban hidratáló italok kiválasztása miatt.
"Ha szomjas vagy, a szervezeted természetesen figyelmeztetni fog, hogy itt az idő a hidratálásra" - mondja Maughan. Azonban bizonyos helyzetekben a folyadékbevitel már életbevágó fontosságú. Ilyenek például a profi sportolók, akik a forró időjárásban, intenzív edzések során jelentős mennyiségű folyadékot veszítenek izzadás révén. De hasonlóan kritikus a helyzet a nehéz fizikai vagy szellemi munkát végzők esetében is, akiknél a dehidratáció komolyan befolyásolhatja a teljesítményüket. Számukra elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás, hogy megőrizzék energikus állapotukat és hatékonyságukat.
Az alkohol a szervezetből vizet von el, így a szeszes italok hidratáló hatása nagymértékben a fogyasztott mennyiségtől és az alkoholtartalomtól függ. A kutatás vezetője megjegyzi: „Az erősebb szeszes italok dehidratáló hatásúak, míg az alacsonyabb alkoholtartalmú italok enyhébb hatást gyakorolnak.” Ezért a sör, amely alacsonyabb alkoholtartalmú, előnyösebb választás lehet a hidratáció szempontjából, mint például a whiskey.
A kávé esetében a koffeintartalom kulcsszerepet játszik. Maughan kutatásai alapján egy átlagos csésze kávé, amely körülbelül 80 milligramm koffeint tartalmaz, szinte ugyanolyan mértékben hidratál, mint a víz. Ha viszont napi 300 milligrammnál több koffeint viszünk be (ami körülbelül 2-4 csésze kávét jelent), akkor az fokozott folyadékvesztést idézhet elő a koffein enyhe, rövid távú vízhajtó hatása következtében. Ez a jelenség különösen azoknál tapasztalható, akik nem rendszeresen fogyasztanak koffeint. Azonban ennek a hatásnak a mérséklésére segíthet, ha egy-két korty tejet adunk a kávénkhoz.