Nem sikerült kellően kipihenned magad? Ne aggódj, van néhány étel, ami segíthet az agyad teljesítményének fokozásában, ha nehezen tudsz összpontosítani.

Néhány étel különösen kedvezően befolyásolja az agy működését.
A testünk minden egyes része igényli a megfelelő tápanyagokat, de bizonyos ételek és alapanyagok kifejezetten segíthetnek egyes szervek vagy testrészek működésének javításában. Például ha úgy érezzük, hogy az agyunknak extra támogatásra van szüksége, akkor különösen fontos, hogy tudatosan válogassuk meg, mit eszünk. A BBC GoodFood hangsúlyozza, hogy a táplálkozásra való odafigyelés ilyenkor különösen fontos lehet.
Egy stresszes időszakban könnyen felborulhat a testünk természetes egyensúlya. Ennek következményeként az alvás minősége is romlik, ami tovább rontja a nappali teljesítőképességet. Az ilyen ördögi körből való kilépés rendkívül nehéz, különösen, ha a mindennapi élet gyors tempója és a folyamatos elvárások miatt állandó nyomás alatt érezzük magunkat. Bár az alvást pótolni próbáljuk, az agyunknak ilyenkor különösen odafigyelésre van szüksége, hogy elkerüljük a drámai teljesítménycsökkenést.
Fáradtság esetén még a koncentráció is komoly kihívásnak tűnhet. Azonban a szakértők úgy vélik, hogy bizonyos ételek fogyasztása támogathatja az agyunk működését, így segítve minket abban, hogy jobban végezzük el a ránk váró feladatokat, és csökkentve a kialvatlanság hatásait.
Ahogyan arról korábban már a 168.hu írt, a legfrissebb kutatások szerint is a mediterrán étrend az, amely a leginkább támogatja az egészséget. Bár sokan nem tudják, de még az agy öregedését is lassíthatja, hiszen segít a testsúly csökkentésében, a kutatások pedig igazolták: a testtömeg 1 százalékának elvesztése az agy életkorát 9 hónappal csökkenti.
A mediterrán étrend alapelvei közé tartozik a friss zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonák, valamint a tejtermékek és a tengeri finomságok, mint például a lazac vagy a garnéla fogyasztása. Ezek az ételek gazdag forrásai azoknak a létfontosságú tápanyagoknak, amelyek elengedhetetlenek a szervezet optimális működéséhez.
Az agy optimális működéséhez a teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátok kínálják a legkiválóbb táplálékot. A szervezet ezeket a szénhidrátokat glükózzá alakítja, amely az agy számára nélkülözhetetlen energiaforrást jelent. Ha ezek az alapanyagok hiányoznak, könnyen jelentkezhetnek koncentrációs problémák és ingerlékenység is.
Legalább ennyire fontos az omega-3 zsírsavak fogyasztása, amelyek főleg a halfélékben találhatóak meg, elsősorban a lazacban és a szardíniában. Ezek mellett fellelhető a lenmagban és az olyan magfélékben is, mint például a dió vagy a mandula.
A magnézium bevitelét sokan a mozgásszervi panaszok esetén tarják fontosnak, pedig az agy számára is nélkülözhetetlen ásványi anyag. A spenót, az avokádó, illetve a barna rizs, valamint a magvak fogyasztása is előnyös ebből a szempontból, hiszen ezek nagy mennyiségben tartalmaznak magnéziumot. Ennek segítségével a stressz káros hatásaival is könnyebb megküzdeni, de a fáradtság is ellensúlyozható a segítségével, hiszen javítja a memóriát és a kognitív képességeket.
A fehérjék elengedhetetlenek a szervezet számára, ezért fontos, hogy ne csak tejtermékekből, hanem tojásból és babból is fedezzük őket. A megfelelő fehérjeszint hozzájárul a koncentrációnk javításához, így érdemes ezeket az ételeket beépíteni a napi étrendünkbe. Ráadásul számos ízletes fogást varázsolhatunk belőlük, így nemcsak egészséges, hanem finom étkezések részesei is lehetünk.