Serpenyőben készült padlizsán: a zöldség ízletes, aranybarna falatkája, amely a konyha igazi gyöngyszeme. A padlizsánt vékony szeletekre vágva, egy csepp olívaolajon pirítva készítjük el, így megőrzi lédússágát és gazdag ízét. Fűszerekkel, mint a só, bors

A serpenyőben készült padlizsán különleges íze érdekében a padlizsánokat először félbe vágjuk, majd finoman bevágjuk a húsukat, hogy a fűszerek jobban átjárják. Ezután sót szórunk a felületükre, és alaposan masszírozzuk bele, hogy a zöldség magába szívja az ízeket. Hagyjuk pihenni körülbelül 10 percig, hogy kiengedje a nedvességet. Végül egy törlőronggyal eltávolítjuk a felesleges levet, így a sütés során még ízletesebb lesz a végeredmény.
Melegítsünk fel egy serpenyőt, majd 2 evőkanál olajban aranybarnára pirítjuk a padlizsánokat, húsos oldalukkal lefelé. Ez körülbelül 3-4 percet vesz igénybe.
A megmaradt olajat egy tálban összekeverjük a finomra reszelt fokhagymával, a krémes tahinivel, a misóval, a fűszeres gochujanggal, a sűrített paradicsommal és a méz édes ízével. A padlizsánokat óvatosan megfordítjuk a serpenyőben, majd alaposan bekenjük őket az ízletes keverékkel. Ezt követően visszafordítjuk őket, és még 2-3 percig pirítjuk, hogy a fűszerek és az ízek jól összeérjenek.
Ismét megfordítjuk a padlizsánokat, megszórjuk morzsolt fetával, reszelt citromhéjjal és meglocsoljuk az alatta lévő lével, végül megszórjuk friss, aprított korianderrel.
A padlizsán az egyik legősibb termesztett zöldség, már többezer éve használják Indiában és Kínában. Európába az arab konyhán keresztül jutott el, és a mediterrán régiókban vált igazán népszerűvé. Érdekesség, hogy régen "őrült almának" is nevezték, mert azt hitték, megőrjíti az embert - szerencsére csak jó értelemben!
Ez a serpenyős padlizsán igazán különleges étel, amely önálló fogásként is megállja a helyét, de remekül kiegészíti a kuszkuszt, pitát vagy bulgurt. Akár forrón, akár szobahőmérsékleten tálalod, mindig ízletes választás – egy kis csavarral fűszerezve a klasszikus comfort food élményt.