Tengeri finomságokkal megpakolt pizza


A pizzatészta készítése során először a dagasztógép üstjébe öntjük a vizet, majd finoman belemorzsoljuk az élesztőt. Ezt követően alacsony fokozaton, körülbelül 2 percig keverjük, hogy az élesztő teljesen feloldódjon. Ezt követően fokozatosan hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig alaposan dagasztjuk a tésztát. Amint ez megtörtént, beleszórjuk a sót, hozzáadjuk a 5 ml olívaolajat, és további 8 percig folytatjuk a dagasztást, hogy a tészta kellően rugalmas és sima legyen.

A tészta hőmérsékletének 26-27 Celsius-fok között kell maradnia, hogy elérjük a kívánt eredményt. Ezt a legpontosabban egy maghőmérő segítségével ellenőrizhetjük. Forró időben akár jeges víz használata is segíthet, így könnyedén szabályozhatjuk a tészta hőmérsékletét.

Amint a tészta elkészült, áthelyezzük egy nyújtódeszkára. Háromszor félbehajtva formázunk belőle egy nagyobb bucit, amelyet aztán visszatesszük a tálba. Megkenjük a maradék olívaolajjal, majd letakarva, 30 percig hagyjuk pihenni és kelni.

Ezután formázzunk 6 azonos méretű bucit a tésztából. Helyezzük őket egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható tárolóedénybe, ügyelve arra, hogy 3-4 cm távolságot tartsunk közöttük. Ezután hagyjuk őket szobahőmérsékleten pihenni 2 órán keresztül. Ezt követően a bucit 4 órára tegyük a hűtőbe. (Ez a módszer a leggyorsabb, de a tészta örömmel veszi, ha akár 12 órán át is pihenhet.)

A szósz elkészítéséhez a passatát egy tágas keverőtálba öntjük. Ezt követően a friss bazsalikomleveleket gondosan beletépkedjük, majd hozzáadjuk az aromás olívaolajat és egy csipet sót. Az egészet alaposan összekeverjük, hogy az ízek harmonikusan összeérjenek.

A tengeri herkentyűket lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, majd megpirítjuk rajta az apróra vágott fokhagymát. Mehetnek rá a tengeri herkentyűk, majd 2 perc után ráöntjük a bort, elforraljuk a bor alkoholtartalmát, és félretesszük.

A tésztát egy spatulával gondosan kiemeljük a dobozból, majd óvatosan belehelyezzük a réteslisztbe. Kézfejünkkel formázzuk meg a bucit kerek alakúra, aztán ujjainkat összeszorítva kezdjük el a közepéből kiindulva, a szélek felé haladva kilapítani a tésztát, ügyelve arra, hogy egy szép peremet is kialakítsunk. Végül a kézfejünkre emelve, a sütőnk méretéhez igazítva nyújtjuk ki a tésztát a megfelelő vastagságra.

Kenjük meg a tésztát a gazdag paradicsomos alappal, ügyelve arra, hogy a szélekre ne kerüljön belőle, így a tészta szépen megemelkedik sülés közben. Szórjuk meg bőven reszelt parmezánnal, majd egyenletesen tépkedjünk rá friss pizza mozzarellát. Ezután helyezzük rá a tengeri herkentyűket és az olívabogyót, majd egy rétesliszttel enyhén meghintett lapáttal óvatosan emeljük fel a pizzát, és helyezzük a forró sütőbe, amelyet előmelegítettünk a lehető legmagasabb fokozatra (nálam ez 300 fok volt). Én pizzakövet használtam a sütéshez, de egy tepsi is tökéletes megoldás lehet. Süssük 4-5 percig, miközben időnként forgatjuk, hogy minden oldala szépen egyenletesen süljön. Amikor elkészült, friss citromlevet csepegtetünk rá, hogy még ízletesebb legyen. Ezt a folyamatot a többi tésztával is hasonlóan végezzük el.

Már csak annyi van hátra, hogy megünnepeljük a teljesítményünket, és büszkén veregessük meg a vállunkat, hogy ezt a feladatot is sikeresen abszolváltuk. Most pedig itt az idő, hogy nekilóduljunk a pizzánk élvezetének!

Related posts